Τσουρέκια
1 φακελάκι μαχλέπι τριμμένο
5 μεγάλους κόκκους μαστίχα
3 αυγά
200 γρ. βούτυρο
265 γρ. γάλα
250 γρ. ζάχαρη
80 γρ. μαγιά μπύρας
850 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
Βάζουμε στο μπλέντερ 5-6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη μαζί με την μαστίχα και το μαχλέπι(αν δεν είναι αλεσμένο) και τα αλέθουμε. Επίσης πριν ξεκινήσουμε λιώνουμε το βούτυρο και ζεσταίνουμε το γάλα να είναι σε θερμοκρασία 40 βαθμών Κελσίου, δηλαδή χλιαρά και τα δοκιμάζουμε με το δάχτυλό μας.
Τα αυγά επίσης που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Διαλύουμε τη μαγιά μέσα στο χλιαρό γάλα, προσθέτουμε λίγες κουταλιές από το αλεύρι να γίνει ένας αραιός χυλός και το αφήνουμε για 5-10 λεπτά να φουσκώσει.
Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε τη ζάχαρη με τα αυγά και τα ανακατεύουμε με το χέρι.
Προσθέτουμε το γάλα με τη μαγιά και το μισό βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Εν συνεχεία ρίχνουμε μέσα στη λεκάνη λίγο λίγο το αλεύρι με το μαχλέπι και την μαστίχα και ανακατεύουμε απαλά με το χέρι να ενσωματωθούν με το μείγμα.
Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και να κολλάει ελαφρώς στα χέρια.
Στο τέλος ρίχνουμε λίγο λίγο το υπόλοιπο βούτυρο και διπλώνουμε με το χέρι μας τη ζύμη να το απορροφήσει, χωρίς να την παιδέψουμε πολύ.
Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μεμβράνη, και την αφήνουμε να φουσκώσει, τοποθετώντας την στο φούρνο σε θερμοκρασία 40 βαθμών, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Πλάθουμε τα τσουρέκια σε ότι σχέδιο και σχήμα θέλουμε, τα βάζουμε σε μεγάλο ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν με τον ίδιο τρόπο στο φούρνο, όπως προηγουμένως.
Εγώ αυτή τη φορά τα έπλεξα με 5 κορδόνια και είχα δασκάλα την αγαπημένη Βίκυ από το tastefull, εκεί θα βρείτε πολλά μυστικά για τα τσουρέκια και πολλά βίντεο για να κάνετε εξάσκηση στο πλέξιμο.
Όταν τα τσουρέκια μας φουσκώσουν, αλείφουμε με κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νερό και ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά.
Προσοχή ο φούρνος μας να μην είναι πολύ δυνατός για να μην μας αρπάξουν. Ψήνουμε στη δεύτερη σχάρα από κάτω και προσέχουμε να μην μας σκουρήνει πολύ η επιφάνειά τους και μας στεγνώσουν.
Όταν κρυώσουν τα τσουρέκια τα τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη ένα ένα και τα στολίζουμε στο σπίτι ή τα φυλάμε στην κατάψυξη, αφού πρώτα τα βάλουμε ερμητικά κλεισμένα σε πλαστική σακούλα τροφίμων.