Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Γλυκό με σοκολάτα και μπύρα


Γλυκό με μπύρα; γίνεται γλυκό με μπύρα θα μου πείτε;
Κι όμως γίνεται σας διαβεβαιώ, το έφαγα και με το ζόρι κρατήθηκα να μην καταβροχθίσω το μισό, είμαι και γλυκατζού βλέπεται.
Εσείς πάλι αν έχετε ενδοιασμούς μια δοκιμή θα σας πείσει και θα έλεγα θα σας ανταμείψει που κατανικήσατε τις αμφιβολίες σας και φτιάξατε αυτό το περίεργο αλλά νόστιμο γλυκάκι.
Έχω ξαναφτιάξει τέτοιου είδους γλυκό που θέλει βράσιμο, αλλά βέβαια με διαφορετικά υλικά και φυσικά άλλη γεύση.
Σ΄αυτό το γλυκό, η υπόξινη γεύση του γλάσου το απογειώνει και συγχρόνως η προσθήκη της μπύρας το κατατάσσει στα ιδιόμορφα αλλά συγχρόνως  όμορφα γευστικά γλυκά.

Υλικά για το γλυκό
1 κούπα μπύρα (250ml)
250 γρ. βούτυρο σε κομμάτια
7 κουταλιές της σούπας κακάο (70 γρ.)
2 κούπες ζάχαρη + 2 κουταλιές της σούπας (480 γρ)
2 αυγά
2/3 κούπα κρέμα γάλακτος (160 γρ )
2 βανιλέτες (15 γρ.)
4 κούπες αλεύρι ( 530 γρ.)
2 1/2 κουταλάκια σόδα
       


Υλικά για το γλάσο
300 γρ. τυρί κρέμα
1 κούπα ζάχαρη άχνη
ξύσμα ενός λεμονιού και ο χυμός
1 κούπα κρέμα γάλακτος 35 % λιπαρά χτυπημένη σε σαντιγί (200 ml )



Μέσα σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε τη μπύρα, προσθέτουμε το βούτυρο και θερμαίνουμε σε χαμηλή φωτιά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κακάο, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να λιώσουν το βούτυρο και η ζάχαρη και να γίνει το μείγμα ομοιογενές.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια. Ενσωματώνουμε αυτό το μείγμα με το μείγμα της μπύρας.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι με τη σόδα και ανακατεύουμε καλά.
Αδειάζουμε τη ζύμη μέσα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι διαμέτρου 30 εκ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά, μέχρι η οδοντογλυφίδα ή το μαχαίρι που θα βυθίσουμε στο γλυκό να βγαίνει καθαρό.
Αφήνουμε να κρυώσει περίπου 2 ώρες.


 Για το γλάσο
Χτυπάμε το τυρί με το μίξερ μέχρι να γίνει κρέμα.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ξύσμα (ή κρατάμε όλο το ξύσμα για τη διακόσμηση) και συνεχίζουμε το χτύπημα ώστε το μείγμα να είναι ομοιογενές.
Μέσα σε ένα άλλο μπόλ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος να γίνει σαντιγί.
Ενώνουμε τα δύο μείγματα, ανακατεύουμε καλά και στρώνουμε ομοιόμορφα το γλάσο πάνω από το γλυκό μας, διακοσμούμε αν θέλουμε με το ξύσμα ή με τρίμματα σοκολάτας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου