Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Χορτοτυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο


Για το φύλλο (7-8 φύλλα):
500-550 αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές της σούπας λάδι
1&1/4 κούπας νερό
1 κουτ/κι αλάτι
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ, προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι και λίγο-λίγο το νερό ζυμώνοντας μέχρι να αποκτήσουμε μια εύπλαστη ζύμη.
Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.

Για την γέμιση:
1,5 κιλό χόρτα διάφορα (καυκαλήθρες,μυρώνια,σπανάκι κ.α) ζεματισμένα
250 γρ.φέτα
1 ματσάκι άνηθο
4 κρεμμυδάκια φρέσκα
λίγο λάδι
αλάτι-πιπέρι


                                                     Μέσα σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, προσθέτουμε τα χόρτα κομμένα σε κομμάτια και ανακατεύουμε για λίγο.
Στο τέλος ρίχνουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο, αλατοπιπερώνουμε και βγάζουμε από την φωτιά.
Χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε 7-8 μπαλάκια και ανοίγουμε με τον πλάστη φύλλα (για ταψί 36 εκ.), σε αλευρωμένη επιφάνεια. Στρώνουμε στο λαδωμένο ταψί το ένα φύλλο λαδώνουμε, στρώνουμε το δεύτερο και κατά τον ίδιο τρόπο το τρίτο φύλλο. Αδειάζουμε την μισή γέμιση, την απλώνουμε και τρίβουμε από πάνω με το χέρι την μισή φέτα. Στρώνουμε στη συνέχεια άλλα δύο φύλλα λαδώνοντάς τα, απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση και το τυρί και στο τέλος σκεπάζουμε με άλλα δυο τρία φύλλα.
Χαράζουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια αλείφουμε με λάδι και ραντίζουμε με μισό ποτήρι παγωμένο νερό ή μισό ποτήρι σόδα αναψυκτικό.
Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο με πάνω - κάτω αντιστάσεις για περίπου μία ώρα μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της πίτας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου